wtorek, 29 stycznia 2013

Gęsta zupa - gulasz zapieczona w papryce

Pyszna, bardzo gęsta zupa gulaszowa która powstała z pomocą "Pomysłu na...Węgierską zupę gulaszową".
Całość zapieczona jest w pysznej, soczystej papryce posypanej żółtym serem.
Pociecha dla oczu i podniebienia!
Czego chcieć więcej? =)





Składniki:
ok 400g mięsa z łopatki
5 dużych czerwonych papryk
2 łyżki koncentratu
750 ml wody
2 ziemniaki
cebulka
sól
pieprz
odrobina chili
kawałek żółtego sera
oliwa z oliwek
Pomysł na...Węgierską zupę gulaszową






Wykonanie:
Mięso kroję w nie za dużą kostkę i wrzucam do woka na rozgrzaną oliwę. 
Zaczynam podsmażać przez około 10 minut - najlepiej pod przykryciem. W tym czasie obieram ziemniaki i opłukuję pod wodą. Kroję w dość drobna kosteczkę. Wszystkie papryki myję dokładnie, ale tylko jedną kroję w kostkę ponieważ pozostałe 4 będą służyły mi jako miseczki. Cebulę obieram i również kroję w kosteczkę. 
Do mięsa dodaję koncentrat i mieszam. Następnie dodaję wodę, większą część opakowania Pomysłu Na... i również mieszam. Całość podduszam chwilę aż do podgrzania a następnie dodaję pokrojone warzywa: paprykę, cebulę i ziemniaczki. Wok przykrywam i podduszam całość jeszcze jakieś 15-20 aż mięsko i warzywa będzie miękkie. W tym czasie ścieram ser na tarce na grubych oczkach. 
Teraz przygotowuję paprykę. Delikatnie i równo odkrajam górną część papryki wraz z ogonkiem. Usuwam gniazda i pesteczki tak, aby nie uszkodzić papryki. 
Tak przygotowane papryki układam w brytfannie lub w naczyniu żaroodpornym. 
Gdy nasza zupa gulaszowa jest już prawie gotowa doprawiam delikatnie chili, solą oraz dosypuję małą saszetkę z Pomysłu Na..wg upodobań. Po wymieszaniu całość przelewam do papryk.
 Na wierzch układam starty ser żółty. Zapiekam w nagrzanym do 150C piekarniku przez około 15-20 minut, aż papryka nam odrobinę zmięknie a ser się rozpuści. 



Papryczki przyozdobiłam wcześniej odciętymi wieczkami od papryki oraz niteczkami chili.

12 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. zapraszam serdecznie :) choć o tej porze to chyba na kolację hih :)

      Usuń
  2. oo taka zapieczona w papryce.. mmmmm ;) musi byc przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe połączenie, wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam zapiekane papryki :) ale z takim nadzieniem to jeszcze nigdy nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetny pomysł :) świetnie się prezentuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. aż nabrałam ochotę na paprykę w takim wykonaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jestem właśnie po kapuśniaku, a mimo to cieknie mi ślinka na widok Twojej zupy :) Świetny pomysł i ślicznie podane :)

    OdpowiedzUsuń