środa, 19 grudnia 2012

Wysepka mięsna z warzywkami

Mięso mielone zapiekane z serem pleśniowym, pieczarkami i boczkiem.



Składniki:
ok 400g mięsa mielonego
ok 250g pieczarek
0,5 cebuli
100g boczku
pół papryki czerwonej
szklanka posiekanej kapusty pekińskiej
sól
pieprz
olej
jajko
bułka tarta - ok 4 łyżki
mleko - ok 2 łyżki
kawałek sera pleśniowego Valbon Bleu
na wierzch: niteczki chili firma Skworcu




Wykonanie:
Pieczarki dokładnie myję, kroję w półplasterki i podsmażam na odrobince masła. solę i pieprzę do smaku. Cebulę obieram, kroję w kostkę i dorzucam do pieczarek - mieszam i razem podsmażam. 
W tym czasie bułkę tartą mieszam z odrobiną mleka aby ją lekko zmiękczyć. Bułka nie może "pływać" w mleku więc jeśli dodamy za dużo to po prostu odcedzamy. Całość dodaję do mięsa. 
Wbijam również jajko i całość przyprawiam solą i pieprzem - mieszam mięso ręką. 
Kapustę pekińską siekam i dodaję do mięsa - ponownie mieszam. 
Z przygotowanego mięsa formuję ręką płaskie "kotlety" - lekko rozpłaszczony klops. 
Wielkość dowolna ale lepiej aby był większy bo wtedy dodatki nie będą nam z niego spadać. Następnie na każdego kotlecika układam kawałek papryki i kawałek boczku. Całość przykrywam czubatą górką pieczarek z cebulką. Na wierzch układam pokrojone kawałki sera pleśniowego. 
Każda wysepkę przez chwilę podsmażam na rozgrzanym oleju a potem układam na blachę i zapiekam przez około 10- 15 minut do rozpuszczenia sera





2 komentarze:

  1. Ale fajny pomysł! Świetne są te wysepki.

    OdpowiedzUsuń
  2. interesujące te wysepki ;) bogate są w różne smaki..ciekawi mnie efekt końcowy;)

    OdpowiedzUsuń