czwartek, 27 grudnia 2012

Puszyste paszteciki

Paszteciki domowej roboty - z ciasta na drożdżach i z domowym pasztetem.
Przepis na pasztet również na moim blogu :)


Ciasto:
1kg mąki
0,5l mleka
0,5 kostki masła
1 kostka drożdży - 100g
3 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
2 całe jajka + 3 żółtka

Farsz:
ok 1,5 kg pasztetu*

Do posypania:
mak lub
kawałek sera żółtego lub
sezam


Wykonanie:
Mleko lekko podgrzewam i rozpuszczam w nim drożdże z cukrem. Mieszam solidnie i odstawiam na kilka minut. W tym czasie do miski wsypuję mąkę. Masło rozpuszczam i studzę a następnie dodaję do mąki. Dodaję również jajka i żółtka oraz drożdże z mlekiem. Całość mieszam/ wyrabiam ręką na puszyste ciasto. Na blat sypię odrobinę mąki i rozwałkowuję ciasto na w miarę cienki placek. Na brzegu kładę porcję pasztetu*- mały rulonik.(przepis na pasztet można również znaleźć na moim profilu ale można użyć dowolny rodzaj pasztetu / farszu) Następnie delikatnie zawijam i odcinam resztę ciasta nożykiem. Ostrożnie odrywam rulonik od reszty, lekko przygniatam i uklepuję równy wałek. Całość przenoszę na blachę i przecinam pod skosem na równe porcje. Paszteciki podczas pieczenia i tak się lekko zrosną ale dzięki nacięciu będzie łatwo i szybko się je odrywało:) wierzch pasztecika smaruję lekko żółtkiem i posypuję startym żółtym serem, lub makiem lub sezam - wg upodobania. Ja zrobiłam z każdego rodzaju po trochu. Piekę około 15-20 minut w temp 180C - aż paszteciki urosną i zarumienią się.



5 komentarzy:

  1. Apetyczne te paszteciki.

    /Zapraszamy do dołączenia, do naszego Katalogu Smaków. Pozdrawiamy.

    OdpowiedzUsuń
  2. z pasztetem jeszcze nie robiłam, ciekawy pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie! Zapraszamy do konkursu - do wygrania Książka z autografem Roberta Makłowicza! http://www.domowe-wypieki.blogspot.co.uk/2012/12/konkurs.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przekąska karnawałowa :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Halo, halo! Gdzie się podziałaś? :)
    Pozdrowionka w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń