czwartek, 6 grudnia 2012

Krokiety w Papirusie

Już kilka dnia temu naszła mnie ochota na krokiety. Ale nie takie zwykłe, mdłe krokiety...
Tym razem postanowiłam nie smażyć ich wyłącznie w zwykły tradycyjny sposób (tj bułka tarta i jajko) ale użyłam do tego...Papirusu od Winiary :)



Wyszło smacznie - no i znaczniej mniej roboty ! Krokiety były pysznie przyprawione.


Farsz:
ok 400g mięsa mielonego
2 marchewki
por
2 małe żółte papryczki
sól
pieprz pomarańczowy
kiełki rzodkiewki
3-4 plastry sera żółtego
Papirus od firmy Winiary- u mnie u smaku paprykowym

Naleśniki:
3 jajka
ok 1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki jogurtu naturalnego
0,5 szklanki wody gazowanej
sól - pół łyżeczki
łyżeczka cukru
olej

Sos:
ok 200ml jogurtu greckiego
1 duża łyżka majonezu
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
suszony koperek

Na wierzchu: niteczki chili Skworcu





Mięso mielone wrzucam na patelnie i podsmażam na odrobince oleju. Pora kroję w kosteczkę - dorzucam do mięsa. Marchew obieram i ścieram na tarce na grubych oczkach - dodaję do reszty. Paprykę żółtą myję, usuwam pesteczki, kroję w kosteczkę i również dorzucam na patelnie. Całość podsmażam aż warzywa zrobią się miękkie i ładnie połączą z mięsem. 
W tam czasie robię naleśniki na słono. Miksuję ze sobą wszystkie składniki na gładką masę - najlepiej dość lejącą. Gdy ciasto jest zbyt gęste dolewam wody. Smażę spore naleśniki na odrobince oleju na rumiano z obu stron. Następnie na każdego usmażonego naleśnika układam około 3 spore łyżki farszu. Na to trochę kiełków i około pól plasterka sera żółtego. Całość zawijam w rulon, podwijając boki do środka. 
Każdy rulon kładę na Papirusie i smażę.
Sos: do miski wlewam jogurt i majonez - mieszam. Czosnek obieram i wyciskam do jogurtu. Całość przyprawiam solą, pieprzem i koperkiem do smaku. 
Krokiety podaję na ciepło z sosem.







12 komentarzy:

  1. Chyba przyprawa z pergaminu się przypaliła.

    OdpowiedzUsuń
  2. Trochę się przypiekła -nie spaliła. Światło trochę przekłamuje i wyostrza kolory - wystarczy zobaczyć jak rażący kolor ma sos :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają bardzo ale to bardzo smakowicie jednakże ja najbardziej kocham krokiety mojej babci żadne inne nie są wstanie ich pobić;) Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy pomysł. A co to są te czerwone nitki na krokiecie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niteczki chili :) z firmy Skworcu

      Usuń
    2. Dzięki za odpowiedź, fajowsko wyglądają :) też sobie takie sprawię :)

      Usuń
  5. Krokiety apetyczne, ale to co jest w przepisie w ogóle nie ma pokrycia z tym co na zdjęciach. Sam zgłupiałem. W składnikach wypisujesz, że do farszu potrzebny Ci papirus, w przepisie piszesz, że robisz to na oleju. Potem, że krokiety obtaczasz w bułce i jajku, ze zdjęć wynika, że smażyłaś je bez panierki tylko w papirusie. Jestem amatorem w kuchni, i dla mnie rzetelny przepis to podstawa. Krokiety na pewno pyszne, ale chyba konkurs oprócz kreatywności bierze pod uwagę przepis. Pozdrawiam,
    N. Karperski
    Amator

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację w 100%. Już tłumaczę skąd pomyłka. W dzień gdy robiłam krokiety zrobiłam je na dwa sposoby, ponieważ arkuszy papirusu miałam tylko 4 a niestety krokietów wyszło więcej. Część więc usmażyłam w bułce tartej a część na Papirusie tak jak widać tutaj na zdjęciach i tak jak mówi przepis. Stąd mała "pomyłka" w składnikach - każdemu się zdarza. Już wszystko jest jak należy.

      Usuń
  6. o ja.. genialny pomysł! O tym to bym nie pomyślała :O

    OdpowiedzUsuń
  7. super pomysł z tym papirusem ;) Krokieciki wyglądają rewelacyjnie ;) Fajne masz pomysły, będę tu zaglądać :)

    OdpowiedzUsuń
  8. gratulacje wygranej :) super przepis ;)

    OdpowiedzUsuń