czwartek, 20 grudnia 2012

Ciasteczka mocno orzechowe na święta

Kruche i bardzo proste do zrobienia ciasteczka orzechowe.
Są dość słodkie więc zrezygnowałam z dodatkowego lukrowania lub oblewania innymi słodkościami.
Pyszne do chrupania! Idealne do kawy.


Składniki:
czubata szklanka posiekanych orzechów
szklanka mąki
szklanka cukru
100g masła
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 żółtka
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Orzechy mogą być dowolne - lub nawet możemy zrobić mix różnych orzechów.
Ja użyłam orzechów włoskich.


Wykonanie:
Orzechy mielę/rozkruszam na dość drobny pył -ja użyłam blendera. Do miski wsypuję orzechy, mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, masło i żółtka. Całość wyrabiam dokładnie ręką na jednolitą masę. Następnie rozgrzewam piekarnik do 180C. W tym czasie biorę ręką kawałki ciasta i formuje kuleczkę. Układam na blaszce na papierze do pieczenia. Na koniec każdą kulkę lekko naciskam szerokim widelcem. Piekę około 15-20 min aż do zarumienienia.




10 komentarzy:

  1. rzeczywiście czubata szklanka orzechów ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam takie zawsze tylko w formie księżyców :) Są nieziemskie :D Uwielbiałam je posypane cukrem pudrem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak są orzechy, to ja chce jedno:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. ja też bardzo polubiłam orzechowe ciacha ostatnio :)

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. fajne do podchrupywania podczas świątecznego gotowania:)

      Usuń
  6. mhmmm takie ciasteczka musiały być pyszne! Wesołych Świąt! :)

    OdpowiedzUsuń