niedziela, 16 grudnia 2012

Chłopski gar z woka

Dużo zajęć. Brak czasu. Zaległości...
Tęskni mi sie do kuchni ! Mam ochotę wejść do kuchni i pobyć tam długooo i bez pośpiechu.
Ale w tym tygodniu sobie odbije wszystkie krzywdy i w końcu nadrobię zaległości w pieczeniu :)

Przedstawiam Wam potrawę jedno-garnkową. Bardzo prostą ale jakże pyszną.




Składniki:
3 kiełbaski śląskie
papryka czerwona
cebula
250g pieczarek
3 średnie ziemniaki
papryka żółta mała
olej
2 łyżki koncentratu
łyżeczka śmietany
sól
pieprz
chili
zioła
mieszanka suszonego szczypiorku i pomidorów
suszony koperek




Wykonanie:
Kiełbaskę kroję w pół talarki i wrzucam na rozgrzany olej - zaczynam podsmażać. W tym czasie obie papryki myję, wydłubuję pesteczki i kroję w niewielka kostkę - dorzucam do kiełbaski. Pieczarki myję i kroję w dowolne kawałki byle nie za małe i razem z obraną i pokrojoną w piórka cebulą dodaję do reszty. Mieszam i podsmażam razem. Ziemniaki obieram, myję i kroję w kostkę. Ziemniaki dodaję do reszty i dolewam ok 3/4 szklanki wody - całość podduszam pod przykryciem kilka chwil. Następnie doprawiam do smaku ulubionymi przyprawami (dobrze gdy jest lekko ostre) i dodaję koncentrat - mieszam. Gdy całość jest za rzadka to zaciągam delikatnie śmietaną.

3 komentarze:

  1. robię podobnie:) pyszne danie na obiad lub kolacje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja też mam mało czasu na pichcenie ;(
    ale potem święta i okres przedsylwestrowy to mam nadzieję nadrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kaśka nie obiera pieczarek przed myciem i tu jest błąd.

    OdpowiedzUsuń