poniedziałek, 26 listopada 2012

Pieczone ziemniaki

Ja osobiście za ziemniakami nie przepadam - no chyba, że są własnie pieczone :)
Albo z grilla !

Ziemniaki z pieca z sosem czosnkowym

Składniki:
5 dużych ziemniaków
łyżka masła
5 ząbków czosnku
sól
pieprz
papryka czerwona
zioła prowansalskie

Sos:
3 łyżki duże jogurtu
1 duża łyżka majonezu
1 duża łyżka śmietany
2 ząbki czosnku
suszony koperek
sól
pieprz



Wykonanie:

Spore ziemniaki dokładnie szoruję pod wodą. 
Gotowego ziemniaka osuszam i nacinam nożem ( nie przecinamy ziemniaka, zatrzymujemy się przed końcem) Ja umieszczam ziemniaka między dwoma deskami i docinam nożem do deski. Odcinam też z jednej stronę płaski kawałeczek aby ziemniak płasko stał i się nie gibał. Czosnek obieram i kroję w cienkie plasterki. Plasterki umieszczam losowo w nacięciach ziemniaka. Masło roztapiam i smaruję nią każdego ziemniaka. Posypuję solą, pieprzem, ziołami i papryką. 
Piekę około 35-40 minut w temp 180C. 
W tym czasie robię sos: mieszam jogurt, majonez i śmietanę oraz doprawiam do smaku. Czosnek obieram i wyciskam do sosu.
 Całość wkładam do lodówki na czas pieczenia ziemniaków








7 komentarzy:

  1. Podoba mi się ten sposób na ziemniaka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. a ja wręcz uwielbiam ziemniaki, takie zapiekane też, jednak nic nie przebije tych z ogniska :))

    OdpowiedzUsuń
  3. pieczone ziemniaczki - lepsze od frytek ! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne! Jedne z moich ulubionych :)
    Ja swoje nacinam w kostkę: http://gotujzkasia.wordpress.com/2012/09/17/nacinane-ziemnaki/

    OdpowiedzUsuń
  5. Pieczone ziemniaki z sosem czosnkowym uwielbiam :) Nigdy nie mogę się doczekać, aż będę mogła je wyjąć z pieca i zjeść!

    OdpowiedzUsuń