poniedziałek, 19 listopada 2012

Łosoś pieczony i miły początek poniedziałku :)

A jednak po raz kolejny okazuje się, że poniedziałek może być miły i przyjemny.
Dzień rozpoczęłam do kawki i sprawdzenia poczty a tam wiadomość, że na blogu  Fun&Taste  czeka na mnie niespodzianka...i tak było :) udało mi się wygrać konkurs - bardzo serdecznie dziękuję! :)
Udało mi się również zostać wyróżnioną w konkursie na Durszlaku Rewolucja na Patelni.
Mam ostatnio szczęście (to do mnie nie podobne)
Czuję się jakby Święta zawitały do mnie wcześniej w tym roku :)

A teraz mój łosoś!
Uwielbiam go w tej postaci...delikatny, soczysty z warzywami.
Czuć cały smak ryby i co najważniejsze -  0 oleju.



Składniki:
spory kawałek łososia - ok 500g
ok 250g mrożonego szpinaku
3 łyżki śmietany
3 ząbki czosnku
3-4 czubate łyżki startego sera
sól
pieprz
chili


Wykonanie
Rybę tnę na 4 kawałki. W każdym kawałku łososia robię nożem kieszonkę - delikatnie. Moje kawałki / plastry miały około 8cm szerokości. Na patelnie wrzucam zamrożony szpinak i podsmażam na małym ogniu mieszając. Czosnek siekam nożem na drobne i wrzucam do szpinaku. Chwilę razem podsmażam i następnie dodaję śmietanę. Ja dodałam chyba nawet więcej niż łyżki :) Całość solę i pieprzę do smaku. Doprawiam również chili. Całość mieszam i podsmażam. Ser ścieram na tarce na grubych oczkach lub kroję w drobną kosteczkę. Szpinak przekładam do miseczki i mieszam razem z serem żółtym. Takim farszem nadziewam solidnie łososia. Całość zwijam w folię robiąc torebeczki. Wszystkie ustawiam w naczyniu żaroodpornym i zapiekam w temp 170C przez około 25-30 minut. J
eśli ktoś lubi można samą rybę również lekko posolić. 
Ja wolę łososia w naturalnej postaci więc solidnie doprawiam farsz :) 
Rybę podaje z ciepłym pieczywem czosnkowym



12 komentarzy:

  1. uwielbiam łososia! pomysł z nadzieniem jest świetny :) muszę spróbować kiedyś tak zrobić :)

    a sweterek na kubek zrobiła moja mama :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie ma sprawy, zapytam mamy, czy nie zrobiłaby jeszcze jednego takiego sweterka :)

      Usuń
    2. rozmawiałam z mama i nie ma problemu, zrobi taki sweterek :) tylko czy może być z innej włóczki? ponieważ ta się skończyła :<
      moja mama sobie coś wybierze i dam Ci wtedy znać ok? :)

      Usuń
  2. rewelacja!
    cudnie Ci to wyszło!
    gratuluję wygranej;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacyjny łosoś nadziewany szpinakiem,jubie takie dania,jutro kupię sobie tą rybkę w Lidlu i zrobię podobnego.

    OdpowiedzUsuń
  4. łał nigdy nie byłam na Twoim blogu, ale widzę, że masz smakowite przepisy, podoba mi się tu :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie :) ja też dziś po raz pierwszy odwiedziłam Twój blog i stwierdzam, że bardzo pysznie tam jest:)

      Usuń
  5. Pycha, uwielbiam łososia, na dziś też planuję, skorzystam z przepisu Okrasy na łososia z sosem z rukoli:)

    OdpowiedzUsuń
  6. wspaniały łosoś ;)
    Kochana podaj zgodnie z regulaminem gramaturę łososia w składnikach, bo nie wezmą Ci pod uwagę przepisu podczas oceny ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny pomysł,zrobę teraz na święta .Można też modyfikować po swojemu.

    OdpowiedzUsuń