niedziela, 4 listopada 2012

Małe naleśniczki dyniowe z białą czekoladą

Pogoda przez ostatnie dni jest dla nas bardzo łaskawa. Mimo biegania od rana do wieczoru po różnych miastach udało mi się ani razu nie zmoknąć. 
Nawet płaszczyk jeszcze wisi i czeka na gorsze dni.
Ale mimo iż weekend pracowity bo cały w szkole to na pyszne naleśniczki zawsze jest dobry moment :)
Wykorzystałam do nich ostatni ale spory kawałek dyni. Nie obeszło się oczywiście bez jakiejś dodatkowej słodkości - biała czekolada pysznie połączyła się z dynią.


Składniki:
2 jajka
ok 1,5 szklanki mąki
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
0/5 szklanki mleka
0/5 szklanki wody gazowanej
olej
ok 1,5 szklanki startej dyni
70g białej czekolady


Wykonanie:
Jajka wbijam do miski i miksuję ze szczyptą soli. Powoli i stopniowo dodaję resztę składników. Dynie obieram i ścieram na tarce na grubych oczkach. Dodaję do miski z ciastem. Czekoladę masakruję tłuczkiem a później jeszcze siekam nożem na drobniejsze kawałeczki. Dodaję do reszty i mieszam delikatnie całość łyżki. Dodaję też do ciasta łyżkę oleju. Całość wstawiam do lodówki na ok pół godziny. Następnie smażę małe placuszki na rozgrzanym oleju na rumiano.
 Podaję na ciepło z cukrem pudrem.

4 komentarze:

  1. Fajny pomysl na placki.U mnie ostatnio tez dynia kroluje.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm aloe smakowite. Musza być bardzo smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  3. musiały smakować bosko!
    uwielbiam białą czekoladę ;)

    OdpowiedzUsuń