czwartek, 22 listopada 2012

Drożdżowy zawijaniec mocno cynamonowy

Tak więc i ja się w końcu skusiłam na drożdżowego zawijańca :)
Widziałam jak dziewczyny na blogach pięknie pieką i pozazdrościłam im :)
W oryginalnym przepisie była masa krówkowa ale ja zamieniłam ją na miód, powidła, migdały i orzechy.
I oczywiście cynamon...duuuuużo cynamonu.
Pysznie smakuje na śniadanie lub do kawki.


Składniki:
0,5 kg mąki
20g drożdży
szklanka ciepłego mleka
3 łyżki cukru
80g masła
jajko
0,5 łyżeczki soli

Na jednego zawijańca:
płaska łyżeczka cynamonu
5 czubatych łyżek dość gęstego miodu
0,5 szklanki obranych, pokrojonych orzechów włoskich

Na drugiego zawijańca:
5 łyżek powideł śliwkowych
3 czubate łyżki płatków migdałowych


Drożdże rozpuszczam w ciepłym mleku i z łyżeczką mąki. Odstawiam do wyrośnięcia. 
Masło rozpuszczam i odstawiam aby wystygło. 
Następnie w misce mieszam ze sobą mąkę, cukier, sól, jajo oraz dodaję ostudzone masło z wyrośniętymi drożdżami. Ugniatam ciasto ręką na puszystą masę - gdy mi się zbytnio klei podsypuję mąką. Przykrywam całość serwetką i odstawiam na ok 2h aż nam urośnie. Następnie bierzemy nasze ciasto i na obsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na placek - w miarę prostokątny. Z tej porcji wyjdą nam dwie dość spore "chałki". Tak więc rozwałkowane ciasto przekrajam na pół wzdłuż. Połowę smaruję miodem wg uznania - mój miód był dość gęsty. Płynny miód niestety będzie nam się wylewał. Na ciasto rozsypałam również orzechy dość drobno posiekane i obsypałam solidnie cynamonem. Drugą połowę posmarowałam powidłami śliwkowymi i posypałam płatkami migdałowymi. Każdą połówkę zawijam w rulon. Jeden rulon - jedna chałka. Oba rulony przecinam na pół wzdłuż i te dwa paski zwijam razem w warkocz. 
Takie warkocze odstawiam również na godzinkę aby wyrosły. 
Przed upieczeniem smaruję wierzch rozbełtanym żółtkiem. 
Piekę przez około 30-40 minut w 180C. 
Smacznego



6 komentarzy:

  1. im więcej cynamonu tym lepiej^^
    z wielką chęcią bym się poczęstowała kawałkiem albo i dwoma;)

    OdpowiedzUsuń
  2. takiego zawijańca jeszcze nigdy nie kosztowałam - aż wstyd się przyznać :) Myślę, że mojej rodzince by zasmakował, wszyscy uwielbiają drożdżowe wypieki z cynamonem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. następnym razem wpraszam się na takie cudo!

    OdpowiedzUsuń