niedziela, 7 października 2012

Zupa pomidorowa


Jako że zupy kocham, to są u mnie częstym gościem. Jedną z moich ulubionych jest pomidorówka...lekko słodka, najlepiej ze świeżych pomidorów jeśli to możliwe, zaciągnięta śmietanką (kij z kaloriami) i z pysznym makaronem (nigdy z ryżem!)
Moje zupy zawsze są z warzywami i na mięsku, zawsze są gęste, pyszne i syte.


 Składniki:
2 piersi z kurczaka
2 duże bardzo dojrzałe, słodkie pomidory
łyżeczka koncentratu
2 kostki bulionowe
liść laurowy
3 średnie marchwie
por
sól
pieprz
2 łyżki śmietany 18%


Wykonanie:
Piersi z kurczaka wrzucam w całości do garnka i gotuję z kostkami rosołowymi i liściem laurowym do miękkości. Marchew myję, obieram, kroję w pół talarki i dodaję do zupy. Pora wrzucam w całości. Gdy mięso i por jest miękkie wyciągam je z garnka. Pomidory parzę wrzątkiem i obieram ze skórki. Kroję je w kostki i wrzucam do garnka. Całość dotuję 5-10 min. W tym czacie mięsko z piersi obieram w piórka - lub kroję nożem w kostkę i wrzucam do gotującej się zupy. Dodaję koncentrat nadal gotując. Gdy składniki ładnie się połączą a pomidorki lekko rozgotują doprawiam solą i pieprzem wg uznania (wiem że niektórzy dodają odrobinę cukru). Na końcu zaciągam śmietaną. Zupka najlepiej smakuje z makaronem.

2 komentarze: