poniedziałek, 1 października 2012

Wegetariański ziemniak

Dziś poniedziałek - dzień którego nikt nie lubi :)
Ja osobiście nic do niego nie mam...:) mój  poniedziałek zaczął się leniwie.
Pospałam dłużej a mimo to leniłam się w łóżku jeszcze przez jakiś czas.
Organizm trochę odsapuje po dawce stresu jakie zafundowały mu weekendowe egzaminy.
Rozmyślałam co by tu upichcić dziś na obiad...ale po głowie chodzą mi ciągle czekoladowe muffiny więc od nich zacznę, bo nie dają mi skubane spokoju..:)
A tu przepis na nadziewane ziemniaki które przyrządziłam ostatnio.
Tu wersja wegetariańska :) później dorzucę dwa inne farsze.
Ziemniaczki podałam z sosem czosnkowym.






Składniki:
3 ziemniaki
szpinak mrożony ok 200g
3 jajka
2 łyżki twarogu
sól
pieprz
ok 3 łyżki sera lazur
1 ząbek czosnku
łyżka masła
2 łyżeczki śmietany
Sos:
kubeczek jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
3-4 ząbki czosnku
sól
pieprz



Ziemniaki obieram, dokładnie myję i przekrajam na pół. Specjalną łyżeczką wydrążam środek i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. ziemniaka lekko smaruję oliwą i posypuję solą i bazylią. Jajka gotuję na twardo. W tym czasie szpinak rozmrażam i wrzucam na patelnie i podsmażam na maśle. Dodaję sól i pieprz. Czosnek obieram i siekam po czym dodaję do szpinaku. Mieszam i dodaję śmietanę - ok 1 łyżeczkę. Następnie przekładam do miseczki. Ugotowane jajka obieram i rozgniatam widelcem - można zetrzeć na tarce - i dodaję do szpinaku. Dodaję również twaróg, 1 łyżeczkę śmietany i mieszam. Farsz mieszam dokładnie - ugniatam aż składniki się połączą. Taki farsz nakładam na ziemniaki tworząc lekką kupkę. Na wierzch posypuję posiekanym serem Lazur. Zapiekam w piekarniku około 20-30 minut w temp 180C aż ziemniaki będą miękkie. W osobnej misce mieszam jogurt z majonezem. Czosnek obieram obieram i wyciskam do sosu. Całość przyprawiam wg upodobania solą i pieprzem i mieszam dokładnie.
Smaczności!


5 komentarzy:

  1. No wygląda na pychotę :) Uwielbiam ziemniaki zapiekane, a szpinak to moje drugie imię :) Wyglądają pięknie :) Na pewno przetestuję !

    OdpowiedzUsuń
  2. W połączeniu ze szpinakiem to zjem chyba wszystko ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają pysznie i na pewno tak samo smakują - są ze szpinakiem, nie może być inaczej ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. jeszcze faszerowanych ziemniaków nie robiłam, a kuszą mnie z każdej strony :)!! Po Twojej inspiracji mam nadzieje, że wreszcie się wezmę do roboty :)

    OdpowiedzUsuń