piątek, 5 października 2012

Schabowe preznciki


Schabowe prezenciki - woreczki z pysznościami w środku.
Zapieczone i podane z tłuczonymi ziemniakami z suszonymi pomidorami i czosnkiem.
Mięso podane na niteczkach z chili.

Składniki:
5 kotletów schabowych
kilka pomidorków suszonych firmy Skworcu
3 plastry szynki parmeńskiej
3 plastry sera żółtego
5 łyżeczek sera koziego
0,5 cebuli
pieprz pomarańczowy firmy Skworcu
sól
szklanka wywaru warzywnego
mieszanka suszonego szczypiorku z pomidorem firmy Skworcu


Wykonanie:
Kotlety rozbijam na cienkie plastry.Następnie całość obsypuję pieprzem pomarańczowym i odrobiną soli. Suszonego pomidora kroję w drobną kostkę i układam na mięso. Plastry szynki i sera kroję w kostkę i kładę na kotlety. Cebulę obieram i siekam i dodaję do reszty. Na każdego kotleta kładę również po łyżeczce sera koziego. Całość zawijam zbierając boki do góry i robię mały woreczek. Zawiązuję nitką aby się nie rozpadło podczas pieczenia. Tak przygotowane mięso wkładam do naczynia żaroodpornego i zalewam szklanką wywaru warzywnego. Można po prosu zrobić bulion z kostki rosołowej. wierzch można posypać lekko czerwoną papryka lub chili. Całość zapiekam pod przykryciem około 30 minut w temperaturze 180C.





Bardzo ciekawe moje odkrycie - pieprz pomarańczowy.
Aromatyczny i dość ostry - coś pysznego



Fajnym dodatkiem do dań jest również mieszanka suszonych pomidorków i suszonego szczypiorku.
Wieńczy danie.


Wszystkie te produkty do kupienia tu:


8 komentarzy:

  1. Taki prezencik mógłbym dostać :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wygląda ta "niteczkowa" dekoracja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ta dekoracja jest jadalna i nadaje fajnej ostrości :)

      Usuń
  3. ja robię podobne, ale z pieczarkami!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale słodki pomysł podania wytrawnego dania

    OdpowiedzUsuń