środa, 24 października 2012

Placuszki po węgiersku

Placuszki ziemniaczane z sosem i mięskiem - po węgiersku.
Zawsze gdy tylko zostanie mi sosik z mięskiem, to od razu na drugi dzień robię placuszki po węgiersku.
Bardzo lubimy te placki - czasem więc specjalnie robię sos aby je przyrządzić 

Składniki:

Placki ziemniaczane:
8 dużych ziemniaków
sól
pieprz
jajko
ok 2 łyżek mąki
olej

Sos:
kawałek mięsa - ok 400g - z łopatki
liść laurowy
cebulka
majeranek
śmietana 18%
kilka pieczarek
pieprz w kulkach - marynowany ze słoika


Wykonanie:
Ziemniaczki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na papkę. Dodaję jajko i mąkę, trochę soli, pieprzu i mieszam. Na patelni rozgrzewam olej i smażę małe placuszki - mniej więcej w tym samym rozmiarze. W tym samym czasie obieram i kroję na drobne kawałeczki cebulkę. Biorę głęboką patelnię z przykryciem i zaczynam lekko podsmażać cebulkę. Pieczarki myję, kroję na drobna kosteczkę i dorzucam na patelnie wraz z liściem laurowym. Następnie dodaję mięso pokrojone wg upodobań - dość drobno np w paski. Dolewam pól szklanki wody, mieszam i dusze pod przykryciem. Gdy mięso jest już miękkie dodaję przyprawy oraz pieprz w kulkach ze słoiczka - ok 1 duża łyżka. W razie potrzeby dolewam wody. Sosik zaciągam śmietaną. Teraz biorę jeden placuszek, nalewam na niego obficie sosem z mięsem i nakładam drugi placek



6 komentarzy:

  1. Mmm, a pomyśleć, że pierwszy raz jadłam taki placek całkiem niedawno...

    OdpowiedzUsuń
  2. no po węgiersku to na pewno nie jest tylko z sosem pieczarkowym

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. taką nazwę noszą i tak je nazywam - placki ziemniaczane z mięsnym sosem. Zapewne rodzaje sa różne. zachęcam do podpisywania się

      Usuń
  3. Dawno nie smażyłam ziemiaczanych:D

    OdpowiedzUsuń
  4. ach, daruj sobie moralizowanie anonimom. Kazdy jest mądry kto się nie podpisuje ;)
    mnie też krytykują, ale tak to już jest. Nie wszystko się wszystkim podoba.
    A ja do placuszków zastrzeżenia nie mam, wręcz przeciwnie wszelkie modyfikacje, zmiany w przepisie oryginalnym bardzo cenię ;)

    OdpowiedzUsuń