wtorek, 2 października 2012

Pieczony łosoś z pysznościami

Pieczony łosoś z suszonymi, solonymi pomidorami. 
Ja użyłam suszonych pomidorów firmy Skworcu i są na prawdę dobrej jakości więc serdecznie polecam. Można je nabyć tu: Sklep Skworcu
Łosoś był zapiekany w torebce z folii.
Rybka wyszła bardzo dobrze przyprawiona, delikatna i soczysta.
Delicje!


Składniki:
5 kawałków - plastrów łososia surowego
5 kawałków suszonego pomidora solonego (ja miałam z firmy Skworc)
1-2 marchewie
0,5 papryki czerwonej
sól
pieprz
ser biały ok 4-5 łyżek
ok 3 plastry sera żółtego




Przygotowanie
Folię aluminiową tnę na spore kawałki tak aby potem na luzie zawinąć w nią łososia wraz z dodatkami. Tak więc na kawałek folii układam na środek kawałek łososia. Przyprawiam do maku solą - ja miałam mieszankę przypraw min gruboziarnista sól, pieprz itd. Paprykę myję i kroję w paski oraz układam na rybie. Marchew obieram, myję i kroję w bardzo cienkie paski specjalną maszynką lub zwyczajnie nożem. Kładę na łososia. Następnie kładę trochę białego sera - ok 1 łyżkę na sztukę. Na to układam kawałki suszonego pomidora. Na sam wierzch układam kawałki żółtego sera. Tak przygotowaną porcję ryby zawijam tak aby powstała stojąca torebka. 
Torebeczki układam w naczyniu żaroodpornym i wkładam do pieca. 
Piekę w temp 160C przez ok 30-40 minut.







8 komentarzy:

  1. Łosoś to jedna z najbardziej lubianych przeze mnie ryb, dzięki, że mi o niej przypomniałaś, bo ostatnio jakoś zapomniałem o rybkach :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale pysznie podany łosoś!
    u mnie też dzisiaj na obiad, ale w koperku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham łososia, a tak przygotowany musi smakować świetnie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki łosoś musi być przepyszny, ja zwykle zapiekam lekko przyprawionego w maśle, zawsze boję się przedobrzyć z dodatkami. podoba mi się jednak pomysł zapieczenia z pomidorami suszonymi i marchewką!!

    OdpowiedzUsuń
  5. a u mnie w lodóweczce świeżutki łososik -podsunęłaś pomysł:) na jutro

    OdpowiedzUsuń
  6. oj czuję, że będzie u Was w domkach jutro pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oh, łosoś - uwielbiam łososia. Ma w sobie coś ekskluzywnego, ale z drugiej strony prostego, bo niewiele mu trzeba, a smakuje wyśmienicie. I do tego przygotowany w taki sposób - pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Łosoś tak przygotowany musi być pyszny,będąc w Lidlu zawsze kupuję świeże kawałki łososia z robię zapiekane z pesto:)

    OdpowiedzUsuń