czwartek, 18 października 2012

Pieczone jabłuszka na cieście francuskim

Czwartek. W miarę leniwy więc nie ma co narzekać. Trochę pracy jest ale da się wytrzymać. Ogólnie cały ten tydzień był w miarę spokojny ale w sumie nie wiem czy to dobrze, czy nie, bo pieniądze same do nas nie przyjdą :)
Ale za to pogoda dziś piękna - aż chce się wstawać.
Moja kochana jesień nadeszła pełną parą. Pięknie i słonecznie za oknem.
A kasztany lenią się tu i tam..:)
Dzień rozpoczęty owsianką - standardową, ale za to na drugie śniadanie coś pysznego na ciepło..
Pyszne, delikatne pieczone jabłka na cieście francuskim pod puszystą bitą śmietaną z malinami.


Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
6-7 dużych jabłek
banan
słoiczek śliwek - powideł domowej roboty



Wykonanie:
Jabłka myję, obieram, usuwam ogonki i pestki i kroję w pół talarki lub w dowolne kawałki 
- niezbyt duże. 
Banana obieram i kroję również w kawałeczki. Ja osobiście dodałam jeszcze jedną nektarynę ale tylko dlatego, że miałam jedną pozostałą, której nikt nie chciał zjeść a nie chciałam wyrzucać :) Także jak macie jakieś pozostałe owoce możecie śmiało dodać. Tak więc blachę wykładam papierem do pieczenia. Na dno układam jabłka - dość gęsto, aby zakryć całe dno. 
Jeśli Wasze jabłka są kwaśne posypcie odrobina cukru. Na to kładę banana i śliwki. Ja mam śliwki zaprawione w domu - prawie jak powidła. Są one w całości i często używam ich do wypieków lub deserów. Możecie dodać kupne powidła, śliwki świeże lub nawet i suszone. Teraz na samą górę rozkładam delikatnie płat ciasta tworząc skorupkę. 
Całość piekę w temp 170C aż ciasto się zarumieni - najlepiej zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja piekłam około 20 minut. Po upieczeniu wyjmuję z pieca i chwilę studzę. Następnie ostrożnie odwracam blachę do góry nogami i wyjmuję całość tak by ciasto francuskie znalazło się na dole a owoce na górze. 

Zjadam najlepiej na ciepło, z bitą śmietaną :)





6 komentarzy:

  1. też zawszę kupuję ciasto francuskie, ale kiedyś zrobię sam! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszny pomysl na jesienny deser!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny pomysł ;) smaczne, owocowe i słodkie <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale to smacznie się prezentuje! A dodatek powideł to wspaniały pomysł, ja ostatnio dodaję dżemik wszędzie :)

    OdpowiedzUsuń