czwartek, 11 października 2012

Ogórki w ketchupie na zimę

Tak tak...brzmi dziwnie ale są na prawdę pyszne.
Zwykłe ogórki gruntowe zaprawione w zalewie ketchupowej.
Bez obaw - później pozostanie tylko lekki posmak, słodko kwaśny - na prawdę rewelacja i przede wszystkim coś nowego.
Co prawda sezon na ogóry się już skończył, ale postanowiłam aby taki fajny przepis znajdował się na moim blogu :)
Więc wrzucam zaległy przepis i zdjęcia.


Składniki:
ok 5kg ogórków gruntowych
5 szklanek wody
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
3 łyżki soli
10 łyżek ketchupu
3 łyżki koncentratu
liśc laurowy
czosnek
koper



Wykonanie:
Ja robiłam od razu z podwójnej porcji i wyszło mi 9 słoików dość dużych. Nie podałam dokładnych ilości kopru i czosnku bo to zależy od ilości słoików i ich wielkości. Po prostu do każdego słoika wrzuciłam po 2-3 ząbki czosnku i spory kwiat z łodygą kopru. Oczywiście do każdego słoiczka po listku laurowym. Ogórki myję dokładnie i kroję w plastry falowane specjalnym nożem ale można to zrobić zwykłym nożykiem kuchennym. 
Zalewa: w dużym garnku mieszam wodę, ocet i cukier i zaczynam gotować. Gdy woda zrobi się już solidnie ciepła dodaje po trochę ketchupu i koncentratu i mieszam do rozpuszczenia składników.
 Można dorzucić do tej zalewy kilka liści laurowych 
Gdy zalewa mi się zagotuje wlewam ostrożnie do słoików - zakręcam



6 komentarzy:

  1. Wyglądają smakowicie :) Ja jakiś czas temu robiłam też ogórki krojone w plasterki, ale w zalewie curry. Są przepyszne, lekko pikantne, ale bez przesady.

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawa koncepcja ;) lubię ketchup, więc taki przepis jak najbardziej do mnie przemawia ;)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę wypróbować w przyszłym sezonie ;))

    OdpowiedzUsuń
  4. pycha!!!! polecam innym

    OdpowiedzUsuń
  5. czyli nie pasteryzujemy słoików? wystarczy zakręcić, bez obracania na zakrętkę?

    pozdrawiam,
    Patrycja.

    OdpowiedzUsuń
  6. A u nas sezon na ogórki trwa w najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń