poniedziałek, 29 października 2012

Kurczak na makaronie ryżowym

Makaron ryżowy nie gości zbyt często w moim domu. Nie jestem właściwie pewna dlaczego, bo bardzo go lubię :) Tym razem jedno z moich ulubionych dań - jednogarnkowych - kurczak z warzywami w pysznym sosie.


Składniki:
2 piersi z kurczaka
spora garść żółtej fasolki
papryka czerwona
2 marchewki
cebula - nieduża
makaron ryżowy 200g
200g jogurtu naturalnego
150ml wody
3 łyżki śmietany
sól
pieprz pomarańczowy
papryka ostra
olej
ząbek czosnku
suszony koperek
bazylia suszona
chili
mieszanka suszonego szczypiorku i pomidorów


Pieprz pomarańczowy i mieszanka suszonych pomidorów i szczypiorku firmy Skworcu,
które możecie zobaczyć i kupić tusklep internetowy Skworcu





Wykonanie:
Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Kurczaka kroję w kostkę i podsmażam na odrobince oleju. Przyprawiam lekko solą i pieprzem pomarańczowym. Fasolkę myję i kroję w odcinki ok 2cm i dodaję do mięsa. Paprykę kroję w kostkę i dodaję do reszty. Marchew obieram i kroję w dowolne kawałki - ja w pół talarki. Cebulkę obieram i siekam dość drobno. Wszystkie składniki razem mieszam, przyprawiam czerwoną papryką, suszonym szczypiorkiem z pomidorami i podsmażam do miękkości warzyw. W tym czasie w osobnym sporym kubeczku robię sos. Mieszam jogurt naturalny ze śmietaną i wodą. Dodaję sól, pieprz, suszony koperek, bazylię, wyciśnięty czosnek i mieszam. Całość wlewam do mięsa. Chwilę razem podgotowuję, aż sos ładnie zgęstnieje.Ewentualnie doprawiam jeszcze do smaku 
Podaję z makaronem ryżowym i niteczkami chili.

3 komentarze:

  1. nigdy nie jadłam makaronu ryżowego!
    ale jestem pewna, że przypadłby mi do gustu bo lubię makarony wszelkiego rodzaju;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja również makaronu ryżowego nigdy nie jadłam :) Nitki chilli pięknie ozdabiają całość!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja mam 11 lat i makaron ryzowy jadła wiele razy.

    OdpowiedzUsuń