czwartek, 25 października 2012

Dziś dzień makaronu - zapiekanka z brokułem

Tak tak - dzień makaronu! :) Nie będę tu wymądrzać się nad korzyściami jedzenia makronu bo są od tego mądrzejsi :)
Ja osobiście bardzo lubię makaron i jadamy go bardzo często. 
Jak dla mnie to mogę go jeść codziennie i w każdy sposób :)

Zapiekanka na makaronie z brokułem i mięskiem



Składniki:
makaron świderki ok 300g
brokuł
ok 400g mięsa mielonego
cebula
2 marchewki
200ml jogurtu naturalnego
4 łyżki śmietany 18%
ok 100ml wody
2 ząbki czosnku
pieprz
sól
suszony koperek
4-5 łyżeczk ketchupu
czerwona papryka
olej
ok 2 szklanki startego żółtego sera




Wykonanie:
Makaron gotuję do miękkości w lekko osolonej wodzie. W tym czasie na patelni podsmażam mięsko na odrobince oleju. Cebulę obieram, kroję w dowolna kostkę i dorzucam do mięsa. Całość solę i pieprzę oraz podsmażam aż mięso i cebulka się ładnie zarumienią. Ugotowany makaron układam w brytfannie na dno i smaruję ketchupem tyle ile lubimy - ja około sporych 5 łyżek. Na to kładę równo mięso z cebulką. Brokuła myję i dzielę na małe różyczki. Układam na całą zapiekankę. W osobnej miseczce mieszam jogurt ze śmietaną i wodą. Ząbki czosnku obieram i wyciskam do sosu. Dodaję też suszonego koperku, soli i pieprzu. Jak jest zbyt gęsty Całość wylewam na wierzch. Marchew obieram, myje i kroję w talarki. Rozkładam na zapiekankę. Całość posypuję startym żółtym serem. 
Piekę w temp 180C przez około 35 minut.







5 komentarzy:

  1. Super zapiekanka:)wybieram się do Lidla po makarony więc zrobię podobną:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham makaronowe zapiekanki, a takie z dużą ilością warzyw szczególnie. Kusisz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zapiekanka prezentuje sie wspaniale ;)
    wyszła Ci iście fotogeniczna i smakowita ;)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie;)

    OdpowiedzUsuń