sobota, 27 października 2012

Dietetyczne placuszki dyniowo - ziemniaczane

Dietetyczne, pieczone placuszki bez dodatku tłuszczu - idealnie nadadzą się jako przekąska.
Pysznie smakują z ulubionym sosem - u mnie z czosnkowym.
Są bardzo smaczne i chrupiące.



Składniki:
1 szklanka startej dyni
1 szklanka startych ziemniaków
sól
jajko
łyżka mąki ziemniaczanej
Sos:
jogurt grecki
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
koperek suszony

Wykonanie:
Ziemniaki obieram i ścieram na tarce na grubych oczkach. Dynie tak samo - obieram i trę i dodaję do ziemniaków. Całość mieszam, dodaję jajko, troszkę soli i mąkę ziemniaczaną. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Na papier kładę łyżką porcje i lekko rozcieram na małe placuszki. Piekę około 25 minut. Można w trakcie pieczenia przerzucić placki na drugą stronę - łatwo idzie, mi sie nie przykleiły. Lepiej zrobić grubsze placki, bo cieńsze są wtedy lekko suche i chrupiące ale też smaczne - prawie jak chipsy :) Ja placki zjadam z sosem czosnkowym: jogurt grecki mieszam z solą, pieprzem i koperkiem suszonym. 
Czosnek obieram, wyciskam do sosu i mieszam. 
Smacznego!




4 komentarze:

  1. Zapisuję sobie przepis. Musze zrobić, bo wyglądają świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne te placuszki , smaczne i zdrowe *.*

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne!
    muszę spróbować jak wrócę do rodzinnego domu ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. dyniowo-ziemniaczane? Hm.. należy wypróbować, dynia ma swój specyficzny smak, ale z dodatkami jest pyszna ;)

    OdpowiedzUsuń