środa, 26 września 2012

Zielone muffiny z kiwi

Muffiny z kiwi 
- nie urosły za bardzo - widać kiwi je przytłoczyło :D
W smaku wyszły pyszne - delikatne, leciutko kwaskowe od kiwi i przede wszystkim bardzo aromatyczne.
Mała odmiana od zwykłych muffinów.
Wyraźny smak kiwi.


Składniki:
2 szklanki mąki
2 jaja
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
łyżeczka cukru waniliowego
3/4 szklanki cukru
0,5 szklanki maślanki
0,5 szklanki oleju
szczypta soli
6 kiwi



Przygotowanie:
Bierzemy dużą miskę i wsypujemy do niej mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier, sól, cukier waniliowy i kakao - mieszamy na sucho. Następnie dodaję maślankę, olej i jajka i ponownie mieszam - nie trzeba starannie mieszać, mogą być również małe grudki i to nic nie szkodzi. Kiwi delikatnie obieram - bardzo cienko - i kroję w kosteczkę. Następnie dodaje do miski z ciastem i delikatnie mieszam łyżką. Do papierowych foremek do muffinów wlewam ciasto (ok 2 łyżki) Tak przygotowane Muffiny wkładam do rozgrzanego do 180C piekarnika i piekę ok 25 - 30 min. 



19 komentarzy:

  1. ale fajnie zielono wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne muffiny! ja tez chciałam upiec takie z kiwi ;)


    zapraszam do dodania ich do akcji "Kiwi Cię Zadziwi" na durszlaku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba w weekend zrobię swoje pierwsze w życiu muffiny! :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. ciekawe jak smakuja? kiwi na przetwozone na cieplo robia sie kwasno-gorzkie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak jak napisałam - lekka, charakterystyczna dla kiwi kwaskowość była, ale super komponowała się ze słodkim ciastem.

      Usuń
  5. super kolor! nigdz jeszcze nie jadlam muffinow z kiwi :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm.. z chęcią bym takie zjadła ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oooo...muffinek z kiwi jeszcze nie piekłam. Muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  8. ja robiłam:) i urosły , może wypróbuj mój przepis: http://edupelzaki.blogspot.com/2012/09/babeczki-z-kiwi-i-wisniowe.html

    Może śmietana kwaśna.. jest winna:) ale pewna nie jestem:)
    Ale smak- wyśmienity babeczki z kiwi polecam..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chętnie spróbuję :) na okrągło piekę muffiny więc chętnie skorzystam z przepisu skoro polecasz :)

      Usuń
  9. i ja nie dodałam kwaśnej śmietany ;p ale faktycznie Ci wyrosły ładnie:) chociaż ja tak pełno nie nalałam do foremek, może powinnam właśnie więcej.

    OdpowiedzUsuń
  10. baaardzo mi się podobają ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Podoba mi się pomysł! To, że nie wyrosły to pół biedy. Mi jak nie wyrosną to wolę nie wyciągać z pieca bo wiem, że na bank są z zakalcem :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo oryginalne!:) moja przyjaciółka specjalizuje się w muffinach:) tutaj linki: może Cię zaciekawią:)
    http://kulinarna.blogspot.com/2011/09/muffiny-z-czekolada.html
    http://kulinarna.blogspot.com/2012/02/muffinow-czar.html
    http://kulinarna.blogspot.com/2012/02/muffiny-czekoladowo-bananowe.html
    no ale z kiwi to jeszcze nie słyszałam-muszę jej podsunąć pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  13. bardzo fajne te muffinki ,takie zielone *.*

    OdpowiedzUsuń