piątek, 21 września 2012

Zapiekanka z grzybami..

Dziś zgodnie z zapowiedzią obiad z grzybami.
Postanowiłam zrobić coś innego niż zwykle.
To był mój debiut - tzn próba wielka, jak to wyjdzie.
Wyszło smacznie.


Składniki:
3 spore garście leśnych grzybów
ok 400g mięsa mielonego
6 średnich ziemniaków
por
2 marchwie
ketchup
kubeczek jogurtu greckiego
łyżka majonezu
łyżka śmietany
ok 8 plastrów sera
sól
pieprz
bazylia
czosnek suszony
koperek suszony
łyżka masła
olej










Grzyby oczyszczam, lekko zagotowuję i odcedzam. Na patelni podsmażam te grzybki na maśle. Trochę solę i pieprzę. Na osobnej patelni smażę mięso mielone - doprawiam solą, pieprzem i czosnkiem. Ziemniaki obieram, myję i kroję w talarki. W brytfannie układam na samy dnie ziemniaczki tak aby się lekko nakładały na siebie - posypuję odrobinę bazylią, solą i polewam ketchupem - ok 2 łyżki. Na to kładę usmażone grzybki. Następna warstwa to usmażone mięsko mielone. Marchew i pora myję. Marchew kroję w talarki a pora w pół talarki lub w piórka. Układam marchew z porem na mięso. Teraz robię sos. W miseczce mieszam jogurt grecki, śmietanę, majonez, sól, pieprz, bazylię, czosnek, suszony koperek i dodaję ok 2 łyżki wody (lub więcej). 
Całość wylewam na wierzch zapiekanki. 
Na samą górę układam ser żółty. 
Piekę w temp 180 ok 30-40 minut. 

4 komentarze:

  1. Sezon na zapiekanki uważam za otwarty :) Pycha.

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj pożywna ta zapiekanka, nie da się ukryć :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniała ta zapiekanka! Gustuję w takich obiadach! Świetne połączenie z grzybami, a całość apetycznie zapieczona! ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ta moja zapiekana została Daniem Dnia na stronce kulinarnej ^^

    OdpowiedzUsuń