piątek, 28 września 2012

Zapiekanka na ziemniakach z mięsem

Kilku warstwowa zapiekanka na ziemniakach, z mięskiem i z pysznym sosem.
Zapieczona z serem i bazylią...:)

Składniki
dwie piersi z kurczaka
dwie kiełbaski śląskie
5-6 dużych ziemniaków
250g śmietany 18%
2 duże marchwie
4 łyżki jogurtu naturalnego
4-5 łyżek ketchupu
150 ml wody
sól
pieprz
czosnek
bazylia
6 plastrów sera wędzonego


Przygotowanie:
Brytfankę smaruję lekko margaryną. Ziemniaki obieram, myję, kroję w plastry o grubości ok 0,5 cm. Układam plastry na dnie brytfanny tak aby nachodziły lekko na siebie. Lekko solę i pieprze. Piersi z kurczaka gotuję w bulionie do miękkości (mi czasem zostają resztki mięsa po pieczonym kurczaku i też są okej). Ugotowane piersi rozdzielam na piórka i układam na ziemniakach. W tym momencie nakładam pierwszy "sos" - mieszam jogurt naturalny z ketchupem i polewam nim kurczaka. Następnie kładę drugą warstwę ziemniaków w ten sam sposób co na początku. Kiełbaskę kroję w pół plasterki i smażę na oleju. Gdy się zarumienią zdejmuje z ognia i przekładam do brytfanny na ziemniaki. Marchew obieram, myję i kroję w talarki i posypuję na kiełbaskę. Teraz czas na sosik ostateczny - śmietanę mieszam z wodą i łyżką ketchupu - dodaję wyciśnięty czosnek, sól, pieprz, bazylię i suszony koperek. Całość wylewam na zapiekankę a na samą górę układam plastry sera. Piekę w piekarniku w temp. 180C przez około 50 min. Smacznego



5 komentarzy:

  1. WYGLĄDA SUPER :) MUSZĘ WYPRÓBOWAĆ, BO ZAPIEKANKI UWIELBIAM :)

    OdpowiedzUsuń
  2. o, porywam trochę! zjem sobie na obiad! pycha :D

    OdpowiedzUsuń