sobota, 1 września 2012

Wegetariańskie klopsiki

Pyszne klopsy mielone..no własnie !
Wcale nie mielone i na dodatek bez mięsa =)
Klopsy z ryżem, jajkiem, papryką czerwoną i szczypiorem - pycha !
Bardzo kolorowe i bardzo pyszne.



Składniki:
torebka ryżu Sonko
5 jajek
ok 5 łyżek szczypiorku
papryka czerwona
sól
pieprz
bułka tarta
sól


Przygotowanie
4 jajka gotuję na twardo. Następnie studzę, obieram i rozgniatam widelcem. Tak rozgnieciona jajka wrzucam do miski. Ryż gotuję do miękkości w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy jest już gotowy odcedzam, studzę i wrzucam do jajek. Paprykę myję i kroję w drobną kostkę. Szczypiorek myję, siekam i dorzucam do reszty. Do miski wbijam również jajko jedno surowy i wsypuję 2 łyżki bułki tartej. dodaję też przyprawy - sól, pieprz i trochę vegety. Można dodać chili dla ostrości. Wszystko razem mieszam i ręką wyrabiam okrągłe klopsiki i obtaczam każdego w bułce tartej. Smażę na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.


8 komentarzy:

  1. a wyglądają jak mielone! a coś czuję, że smakują znacznie lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajny i zdrowy pomysł na klopsiki

    OdpowiedzUsuń
  3. Nominowałam Cię na moim blogu: http://krainaroznychsmakow.blogspot.com/2012/09/versatile-blogger-award.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam kiedyś kotleciki z ryżu ale nie tak bogate jak twoje :)

    OdpowiedzUsuń

  5. potrzebowałam coś szybkiego i pysznego na kolację we dwoje w piątek. dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  6. potrzebowałam coś szybkiego i pysznego na kolację we dwoje w piątek dziękuję

    OdpowiedzUsuń