poniedziałek, 17 września 2012

Spaghetti domowe

Uwielbiam spaghetti i nie znam nikogo kto go nie lubi.
Ciągle próbuję nowych połączeń i sposobów na sos.
W domu znika expresowo!


400g mięsa mielonego wieprzowego
sól
pieprz
suszona papryka czerwona ostra
3 cienkie parówki drobiowe
2 marchewki
3 łyżki kukurydzy
200g makaronu do spaghetti
łyżka oleju
puszka pomidorów krojonych
łyżka koncentratu pomidorowego
łyżka ketchupu
3-4 łyżki wody
bazylia
2 ząbki czosnku
ćwiartka cebuli
chili
2 łyżeczki śmietany


Przepis na ok 4 porcje: Mięso wrzucam na patelnie, doprawiam solą, papryką i pieprzem i smażę na rozgrzanym oleju aż nabierze rumieńców. Marchew kroję w pół talarki i dorzucam wraz z kukurydzą do mięsa. Parówkę kroję w cienkie plasterki i smażę z mięsem. Gdy wszystko sie ładnie podsmaży dolewam sos.

Makaron gotuję we wrzącej osolonej wodzie aż do miękkości.

W osobnym garnuszku robię sos...
...pomidory w puszce wrzucam do rondelka i zaczynam gotować na małym ogniu. Wyciskam czosnek i wrzucam do pomidorów ciągle gotując. W tym czasie kroję cebulkę i dodaję do garnuszka razem z kukurydzą. Gotuję kilka minut. Dodaje koncentrat, ketchup i wodę i starannie mieszam. W zależności jak gęsty sos lubimy tyle dodajemy wody. Na koniec dodaję przyprawy - sól, pieprz - troszkę chili - dużo bazylii. Trochę śmietany wlewam do kubka i mieszam z odrobiną sosu. Zawartość kubka z powrotem wlewam do garnka i ostatecznie mieszam. Sos podajemy z makaronem spaghetti - oczywiście jest to tylko sos więc ewentualne mięsko dosmażamy osobno. Smacznego

1 komentarz: