poniedziałek, 24 września 2012

Papryczki..

Nadziewana papryczka.
Farsz urozmaiciłam tym razem puszką pomidorów i dużą ilością bazylii.
Musnęłam również tu i ówdzie oliwą z oliwek...
Farsz wyszedł, pyszny, wilgotny i lekko słodkawy
.

Składniki:
ok 400g mięsa mielonego
woreczek ryżu - ok 100g
puszka pomidorów
sól
pieprz
jajko
bazylia
cebulka
chili
oliwa z oliwek
ok 10 papryk 



Przygotowanie:
Papryki myję i osuszam. Odcinam górną część "pokrywkę". Wydłubuję pestki z papryki. Ryż gotuję w osolonej wodzie ale nie do zupełnej miękkości - dobrze aby był lekko twardawy. Odciętą górną część papryki kroję w kosteczkę (oprócz ogonka oczywiście). Paprykę w środku smaruję delikatnie oliwą z oliwek najlepiej pędzelkiem i posypuję odrobiną bazylii. mięso mielone wrzucam do miski, Dodaję pokrojone pomidorki z puszki. Dodaję również pokrojoną w kostkę paprykę. Cebulkę obieram i kroję w drobną kostkę i wraz z ugotowanym ryżem dodaję do mięsa. Lekko mieszam. Następnie dodaję sól, pieprz, bazylię, wbijam jajko i dodaję odrobinkę chili. 
Dokładnie mieszam i wkładam taki farsz do papryki.
Można zrobić lekką górkę. 
Piekę w brytfannie w piecu, w temp 180C przez ok 30 minut aż mięsko się zetnie.



1 komentarz:

  1. Papryki faszerowane lubię bardzo. :) Aż ślinka leci!

    OdpowiedzUsuń