środa, 19 września 2012

Marchewkowe Muffiny

Marchewkowe Muffiny - u góry chrupiąca skorupka, pyszne, słodkie....mmm place lizać.

Zainspirowała mnie Dusia :) 
część babeczek specjalnie zrobiłam dokładnie wg jej przepisu, a drugą część troszkę zmodyfikowałam (bo tak!)





Składniki:
2 marchewki
1,5 szklanki mąki
3/4 szklanki cukry
łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
3/4 szklanki oleju
pół łyżeczki soli Prymat
3 jajka
łyżeczka płaska cynamonu
łyżeczka cukru waniliowego
Krem:
150g masła
3-4 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki serka śmietankowego Danio



Wykonanie:
Marchew obieram i ścieram na tarce na grubych oczkach. Wsypuję do miski. Dodaję mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, sodę i cukier waniliowy. Wstępnie mieszam a następnie dodaję jaja, olej, cynamon i mieszam całość łyżką. Nawet nie brudzę miksera - raz dwa miesza się zwyczajnie łyżką. Nalewam do papierowych foremek i piekę w rozgrzanym piekarniku ok 20-25 minut w temp 180C aż się pięknie zarumienią. Po upieczeniu lekko studzę Krem: masło - dość miękkie, lekko rozpuszczam w mikrofalówce wlewam do miksera i dodaję stopniowo cukier puder. Miksuję na pełnych obrotach, dodaję serek i ciągle po trochu dodaję cukier puder. Powstałą masa musi być dość gęsta. 
Gotową masę nakładam na babeczki. 
Część masy można pofarbować np na niebiesko barwnikiem spożywczym. 






3 komentarze: