niedziela, 23 września 2012

Makaron z kurczakiem na ostro.


Makaron z sosem i kurczakiem na obiad.
Bardzo szybkie danie, typu "jedno-garnkowych".
Lubię je bardzo, ponieważ pozostawia duże pole do popisu jeśli chodzi o sos - zawsze można zrobić inny.
Serowy, śmietanowy, ostry, szpinakowy ...na jaki tylko ma się w danym momencie ochotę.


Składniki:

3 piersi z kurczaka
300g makaronu rurki nr 17
3 marchwie
szklanka wody
2 serki topione Emmentaler (2x 100g)
2 łyżki śmietany
5 łyżek mleka
sól
chili
koperek suszony
bazylia suszona
łyżka oleju




Przygotowanie

Makaron lekko gotuję - aż będzie w połowie miękki. Piersi z kurczaka kroję w kosteczkę i rzucam na dość wysoką patelnie (lub garnek)najlepiej z przykrywką i smażę na rozgrzanym oleju. W tym czasie obieram i kroję w pół talarki marchew - dorzucam do mięsa. Wlewam szklankę wody, lekko pieprzę, dodaję chili i podduszam pod przykrywką kilka minut. Serek topiony rozpuszczam w małym garnuszku na małym ogniu (ja to zrobiłam w mikrofalówce) Gdy zaczyna się lekko topić dolewam mleko i mieszam intensywnie aż zrobi się fajna masa. Zahartowaną śmietanę (np odrobiną gorącej wody) dolewam do garnuszka z serem i mieszam. Dosypuję dość dużo bazylii i kopru oraz odrobinę chili. Gdy całość jest zbyt gęsta dolewam wody - sos i tak później zrobi się gęsty. Tak przygotowany sos wlewam do mięsa. mieszam przez chwilę po czym wsypuję ugotowany makaron. 
Całość dokładnie mieszam i gotuję 3-4 minuty. 
Smacznego 


2 komentarze:

  1. Pyszne! Naprawdę, bardzo mi smakowało :) Dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń