środa, 19 września 2012

Kieszonki napchane serem

Piersi z kurczaka to mięso które chyba w moim domu jadamy najczęściej.
Oczywiście jadamy też inne mięsa i ryby.
Ale piersi z kurczaka są jakby "najbardziej" lubiane.
Opanowałam już chyba wszystkie możliwe przepisy jak taką pierś przyrządzić :D a moje ulubione przepisy to takie, które mówią jak przyrządzić pierś z kurczaka najszybciej =)
Póki co pierś - kieszonka nadziana serem.


Składniki:
2 piersi z kurczaka
4 plastry dowolnego sera
bułka tarta
jajko
łyżka wody
olej
sól
pieprz 


Wykonanie
Pierś z kurczaka przekrajam na pół aby powstały cztery ćwiartki. Każdy powstały kawałek solę i pieprzę do smaku. Teraz w grubszych (dolnych) częściach wycinam delikatnie dziurkę i w nią wpycham ser. Natomiast cieńsze ćwiartki po napełnieniu serem po prostu spinam wykałaczką. Próbowałam w nich również wyciąć otwór ale były za cienkie więc postanowiłam zwyczajnie położyć na nich ser i spiąć wykałaczką. Jajko wbijam do miski i rozbełtuję z wodą. 
Do drugiej miseczki wsypuję trochę bułki tartej. 
Gotowe kieszonki maczam najpierw w jajku a następnie obtaczam w bułce tartej. 
Całość smażę na rozgrzanym oleju aż mięso się podsmaży. 



2 komentarze:

  1. Proste i pyszne!:) Uwielbiam drób, a z serem to już w ogóle rewelacja!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste przepisy są najlepsze a ser plus filet z kurczaka zawsze musi smakować dobrze :)

    OdpowiedzUsuń