niedziela, 26 sierpnia 2012

Chili Con Carne !

Dziś na obiadek trochę kuchni meksykańskiej...pycha !
Uwielbiam takie dania, szczególnie gdy są lekko ostre.
Moja wersja jest bardzo prosta, bardzo szybka i bardzo pyszna !
A ze świeżym pieczywem smakuje najlepiej pod słońcem :)


Składniki:
ok. pół kg mięsa mielonego
puszka czerwonej fasoli
dwie puszki pomidorów krojonych
dwie kiełbaski (dowolnie - np śląska)
sól
pieprz
chili
bazylia
łyżka oleju



Mięsko wrzucam do wysokiego garnka i podsmażam na oleju. Kiełbaskę kroję w kosteczki.
 Gdy mięso nabierze już odpowiedniego koloru dorzucam pomidorki w puszce i kiełbasę, solę i pieprzę i razem podgotowuje. Fasolę z puszki odcedzam i płuczę w siteczku i dorzucam do garnka. Razem wszystko gotuję jakieś 15 minut. Na koniec jeszcze ostatecznie doprawiam (jeśli jest taka potrzeba wg gustu) oraz dodaję chili i bazylię. Potrawa musi być dość ostra.
 Najlepiej smakuje ze świeżą bułeczką :) 

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Mój małż robi, dodaje jeszcze skórkę z cytryny, ciut bazyli i curry - dobre robi ;) Apetycznie wygląda te Twoje chili!

    OdpowiedzUsuń