środa, 22 sierpnia 2012

Domowy chlebuś

Nie wiem jak inni ludzie, ale ja obecną jakością chleba w sklepach nie jestem zadowolona - niestety.
Na półce widać masę chlebo - podobnych puchaczy.
Każdy napompowany na maxa - aby tylko dobre wrażenie zrobił.
Chleby są zabarwiane...dosładzane itp
Pamiętam czasy gdy chleb był jeszcze na prawdę smaczny..
Lekko twardawy, z chrupiącą skórką i pysznym środkiem..
...najsmaczniejszy grubo krojony, z masłem i miodem i najlepiej w domu mojej prababci :)
Wobec tego postanowiłam sama piec chleb - bez maszyn, spulchniaczy itp
Zaczęłam od wyhodowania własnego zakwasu i tak to się zaczęło.
Mój chlebuś to samo zdrówko.

Przepis:
3/4 szklanki płatków owsianych
3/4 szklanki otrąb pszennych
3/4 szklanki pestek słonecznika - SANTE
0,5 szklanki siemienia lnianego - SANTE
0,5 szklanki pestek dyni - SANTE
1 kg mąki
3 łyżeczki soli
3 łyżeczki cukru
0,5l wody gazowanej
zakwas - rozczyn
0,5 ciepłej wody niegazowanej





Wszystkie składniki suche mieszamy w misce drewnianą łyżką lub ręką. Następnie dolewamy wodę gazowaną oraz niegazowaną i dodajemy zakwas na chleb (przepis na własny domowy zakwas również na moim profilu). Mieszamy wszystko po czym odstawiamy na 1-2 godziny pod przykryciem. Po upływie tego czasu z miski odbieram 3 łyżki ciasta i wkładamy do słoiczka

(to będzie nasz zakwas na następny chleb)

a resztę ciasta przekładamy do foremek. Ciasto w foremkach odstawiamy na 10-12h. 

Jest to dość długi czas, więc ja osobiście robię to ciasto na chleb wieczorem i po prostu zostawiam na no. Rano jak tylko wstanę chlebek jest gotowy do pieczenia. 

Przed upieczeniem wierzch smaruję olejem. Piekę w nagrzanym piekarniku 170C przez 1,5godziny. 

Chleb jest bardzo chrupiący ale przed krojeniem poczekać aż wystygnie.




Dla chętnych zakwas =)

- szklanka mąki żytniej
- szklanka ciepłej wody

Przygotowanie

Osobiście często piekę swój chleb - normalnie - bez maszynki - w silikonowych foremkach. Swój zakwas wyhodowałam sama, ale można go również "zdobyć" od innych, którzy lubią piec chleb :) 

Każdy zakwas, raz zrobiony służy nam potem przez wiele wiele razy bo za każdym razem gdy pieczemy chleb, zużywamy nasz zakwas ale z przygotowanego ciasta "odbieramy" ponownie do słoiczka kilka łyżek na kolejny raz. 

Przepis jest bardzo prosty - bierzemy jakieś większe naczynie (bo zakwas będzie rósł) i wsypujemy mąkę a następnie zalewamy ją ciepłą wodą. Mieszamy i przykryte ściereczką odkładamy w ciepłe miejsce. Na drugi dzień dosypujemy do naszego zakwasu taką samą porcje mąki i wody i znowu mieszamy i znowu odkładamy. Trzeciego dnia te same czynności - i nasz zakwas powinien zacząć bąbelkować. 

Nie przejmujcie się zapachem.

Cały proces "dosypywania" trwa ok 5 dni i po tym czasie najlepiej upiec pierwszy chleb :) a gotowy zakwas można trzymać w lodówce do 2 tygodni.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz