czwartek, 30 sierpnia 2012

Leczo z kabaczka

Uwielbiam wszelkiego rodzaju lecza, potrawki, fasolki, bigosiki...
Lubie, że są to dania właściwie jedno garnkowe i robi się dość szybko (no z wyjątkiem bigosu)
Fajne jest to, że jemy takie dania bez niczego a jedynie ze świeżą bułą lub chlebkiem
Oto moje danie, jak zwykle proste i jak zwykle szybkie =)


Składniki:
1 duży kabaczek - mój miał ok 1,5kg
żółta cukinia - raczej nieduża
boczek ok 400g (wędzony lub zwykły) + wszelkie pozostałe wędlinki z lodówki których chcemy się pozbyć :)
pomidorki z kartonika - 400g (mogą być z puszki)
sól
pieprz
oregano
szczypta chili




Najczęściej do tego dania dodaję też kiełbasę ale tym razem użyłam tylko boczku. Boczuś kroję w kostkę i wrzucam do dość dużego garnka z łyżeczką oleju - podsmażam. 
W tym czasie obieram kabaczka i cukinię, usuwam pestki i środek i kroję w kostkę ale nie za małą bo w czasie gotowania i tak nam się lekko rozciapa. Wszystko wrzucam do garnka i mieszam. Następnie dodaję pomidorki krojone z kartonika - są dużo smaczniejsze niż w puszce a obliczyłam, że nawet wychodzi taniej. Doprawiam solą i pieprzem, oregano i chili.
 Gotuję do miękkości warzyw delikatnie mieszając. 

Smaczności

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz